Musik för avkoppling

Musik är verkligen helt fantastiskt, för bara genom att lyssna på ett visst musikstycke kan vi uppleva hela vårt känsloregister och även påverka hur vi mår. Vill man känna sig peppad och få massa energi, till exempel vid träningen, sätter man på en snabb och uppiggande låt. Har man istället ett behov av att känna sig inspirerad och eftertänksam, för att man kanske ska skriva eller skapa något, då kan man lyssna på klassisk musik. Även när det kommer till avkoppling så finns det musik som passar väldigt bra och som bara efter några minuters lyssnande kan få en att släppa alla tankar och bara slappna av. Sådan musik kan man till exempel använda när man vill varva ner efter jobbet, när man tar ett skönt bad, går på en skön långpromenad eller mediterar. Om du behöver tips på musik som kan låta dig koppla av ordentligt ska du läsa vidare.

Tips på musik

Vad för slags musik man tycker om skiljer sig självklart åt från person till person. En del föredrar helt akustisk musik medan andra föredrar musik där någon sjunger och man kan lyssna på texterna. Om du tillhör den sistnämnda gruppen får du inte missa Louise Hoffstens nya skiva ”Röster ur mörkret” som är fylld med intressanta låtar. Även om ämnet är något mörkt, eftersom texterna handlar om människor som lever i utanförskap, är Louises röst väldigt lugn och skön att lyssna på. En annan svensk artist som gör många fina, avkopplande låtar är Sofia Karlsson. Hennes skiva ”Svarta Ballader” som enbart tolkar Dan Andersson dikter rekommenderas lite extra. Den irländska sångerskan Enya är en riktig klassiker när det kommer till avkopplande musik och alla hennes låtar följer samma lugna stil. Gillar man keltisk musik är det ett måste att lyssna in sig lite på henne. En annan kvinnlig artist som är riktigt bra och som garanterat skapar en lugn stämning är den amerikanske låtskrivaren och musikern Norah Jones. Hennes låtar är lite mer jazziga och väldigt härliga att lyssna på.

Musik för meditation och vila

Vill man lyssna på musik för att somna lättare är det bättre att välja akustisk musik, för då stimulerar inte texterna eller rösten hjärnan vilket kan hålla en vaken. Det finns en hel del musik som har skrivits och spelats in för att underlätta om man vill somna fort. Det finns även musik som sägs stimulera djupsömn och sedan finns det låtar som kan få en att drömma lite extra. För att förstärka effekten av den här typen av musik kan du lyssna på den när du ligger i sängen. Det kan då vara smart att förvara skivorna i ett fint sängskåp och olika modeller finns på sängskåp.nu , en sida med många fina varianter. Även när det kommer till meditation finns det musik som har skrivits just för detta ändamål. Genom att använda dig av en meditationsskiva när du mediterar kan du gå djupare ner i dig själv. Nästa gång du känner dig uppe i varv kan du prova att sätta på några lugna låtar och uppleva hur mycket musik kan påverka känslorna och välbefinnandet.

Leave a Comment

mts_howto