Julmusik – att älska eller hata

Nu är det den tiden på året som en del längtar efter och andra bävar inför – julen. Med julen kommer alla traditioner. En stor del av traditionerna handlar om julmusik.

Vilka jullåtar man gillar och vilka man ogillar är självklart individuellt. En del jullåtar är starkt förknippade med personliga minnen av tidigare jular, familjemedlemmar och vänner. Beroende på om det är ett bra eller ett dåligt minne kommer du att gilla eller ogilla jullåten du förknippar med det minnet.

Att man ogillar en jullåt kan självklart också bero på att man har hört den för många gånger. Idag börjar butikerna att julskylta redan i oktober och från slutet av november börjar de spela julmusik. Vissa radiokanaler spelar bara jullåtar från den 1 december till den 24 december. Det är klart att det kan bli för mycket för vissa personer. Att det närmar sig jul innebär också ofta julfester med jobbet. Här kan du oavsett om du är ett fan av julen eller inte gå all in och köpa Fula Jultröjor till dig själv och dina kollegor. Det kommer definitivt att göra julfesten roligare.

Välspelade jullåtar

Det är många artister som ger sig på att spela in jullåtar. De som lyckas få till en hit som folk gillar kan år efter år fortsätta dra in pengar på dessa låtar. Många artister väljer att spela in jullåtar som redan finns. Ett exempel är Ave Maria. Exempel på artister som har spelat in den är Peter Jöback, Sarah Dawn Finer, EMD, Celine Dion, Beyoncé, Josh Groban och Stevie Wonder. Den listan kan göras hur lång som helst. En annan favorit bland många är Silent Night. Här hittar du versioner av Mariah Carey, Michael Bublé, Elvis Presley, Justin Bieber, Sinéad O’Conner och Nat King Cole för att bara nämna några.

Populära jullåtar

Den mest spelade jullåten är All I want for Christmas is you med Mariah Carey. Två svenska låtar som alltid placerar sig högt upp på topplistorna över spelade jullåtar är Tänd ett ljus med Triad och Mer jul med Adolphson och Falk. Att julen är så starkt förknippad med traditioner gör att vi tenderar att lyssna på samma jullåtar år efter år. De blir liksom aldrig omoderna. Några låtar som ständigt befinner sig på topplistorna är Happy Christmas (War is over) med John Lennon & Yoko Ono, Last Christmas med George Michael och Driving Home for Christmas med Chris Rea. Samtliga dessa låtar är självklart även inspelade av andra artister.

Artister som valt andra vägar

Men det finns självklart artister som väljer att spela in helt nya jullåtar eller som väljer några av de jullåtar som inte är lika kända. Några exempel på det är A Christmas Duel med The Hives och Cyndi Lauper och Christmas Lights med Coldplay

Leave a Comment

mts_howto