Jobba bakom kulisserna i musikbranschen

Artisterna kan sägas vara ansiktet utåt inom musikbranschen, då det är artisterna som samlar fans och som intervjuas, syns i tv och ger konserter. Bakom artisterna står dock skivbolagen och den mängd människor som har hjälpt artisterna att få den framgång de har. Det handlar om allt från agenter och musikproducenter till promoters vid evenemang, stylister och ljudtekniker. Drömmer du om ett jobb i musikbranschen, inte som artist, utan som en av dessa många personer som står bakom kulisserna och hjälper artister att bli framgångsrika? Då ska du inte utbilda dig inom musik, utan gå någon av de många utbildningar som leder fram till yrken som ljudtekniker, musikproducent eller ljuddesigner. Dessa yrkesinriktade utbildningar finns vid en rad olika folkhögskolor i landet, till exempel Folkuniversitetet.

Engineer_at_audio_console_at_Danish_Broadcasting_CorporationDet finns också utbildningar som är mer generellt inriktade på musikbranschen och hur den fungerar. Dessa utbildningar är lämpade både för artister som bättre vill förstå branschen, och därmed förstå hur de kan nå ut med sin musik, och för mer affärsinriktade musikintresserade, som till exempel vill starta sitt eget skivbolag, arrangera event inom musikbranschen eller på annat sätt jobba bakom kulisserna i musikbranschen. Det är med andra ord en utbildning som inte inriktar sig på de musikaliska aspekterna av branschen, utan de affärsmässiga och juridiska aspekterna. När man väljer utbildningar som dessa är det viktigt att tänka på att välja en som också tar upp hur den nya tekniken har integrerats i branschen, och hur man kan använda sig av den. Internet har ju förändrat musikbranschen radikalt, både för artister och skivbolag, och en utbildning om musikbranschen är därför inte fullständig utan att internets påverkan på hur musik sprids, konsumeras och produceras belyses. Det är kunskap som man kommer att behöva för att överleva i musikbranschen både idag och i framtiden, oavsett på vilken sida av kulisserna man befinner sig på.

Om du efter utbildningens slut har svårt att hitta jobb som passar din utbildning eller det du vill jobba med kan du ta hjälp ett bemanningsföretag. Du hittar till exempel ett modernt bemanningsföretag i Stockholm på Nextu.se, som kan hjälpa dig till ditt drömjobb i musikbranschen.

Leave a Comment

mts_howto