Gyllene Tider – ett riktigt popband

 

Gyllene Tider är ett svenskt popband som var aktiva mellan år 1976 och 1985. Efter detta har man dock haft återföreningar vid ett flertal tillfällen, och detta naturligtvis till fansens stora förtjusningar. En av de senare återföreningsturnéerna var 2004 då bandet firade 25 år. Under denna sommar slog man ett publikrekord då det under spelningen på Ullevi kom nära 59 000 fans för att bevittna konserten. Detta gjorde att man utkonkurrerade självaste Bruce Springsteen, något som det inte är många artister som skulle lyckas med.

Flera av bandets medlemmar har även haft egna karriärer efter att Gyllene Tider avslutade den mest aktiva delen av sin karriär. Den mest kända av dem är naturligtvis Per Gessle som förutom Gyllene Tider har ingått i ett annat välkänt band, Roxette, och dessutom haft en framgångsrik solokarriär.  


Bandets medlemmar

Gyllene Tider hade fem medlemmar. Det var sångaren och frontfiguren Per Gessle som tillsammans med gitarristen Mats Persson gick gyllenetider_04ihop för att bilda ett band. Först kallade man sig Grape Rock men när resterande tre medlemmar anslöt sig till gruppen bytte man namn till det slutgiltiga Gyllene Tider. Dessa tre medlemmar var alltså Micke Andersson som spelar trummor, Anders Herrlin som är basist och Göran Fritzon som spelar gitarr.

Tillsammans inledde de sedan en karriär som skulle göra dem till ett av Sveriges mest kända popgrupper. Bandet var otroligt populära, främst kanske hos den lite yngre publiken. Idag är deras musik dock klassiker som de allra flesta svenskar känner igen, oavsett ålder och övriga musikpreferenser. De mest kända låtarna är helt enkelt svåra att undvika då de än i dag spelas flitigt på radio.

Låtarna

Gyllene Tider hade en lång karriär och producerade också en lång radda låtar. Många av dem blev framgångsrika och sålde bra men sedan är det naturligtvis vissa som är nästintill odödliga. Några exempel på detta är När vi två blir en, Sommartider, Juni, juli, augusti och Jag går och fiskar. Deras första LP släpptes 1980 och en av de mest karakteristiska låtarna på den skivan var hiten Flickorna på TV2 som fick allra mest uppmärksamhet.

Leave a Comment

mts_howto