Musikens läkande effekt

Att musik är läkande för själen kan nog alla musikälskare hålla med om. Vi har alla ett soundtrack till våra liv på något sätt, med låtar som tröstar, hjälper eller gör oss glada. Men visste du att musik nu har påvisats ha direkt läkande effekt på kroppen? Ett team slovenska forskare har bevisat nya samband mellan kropp och själ. Dessa resultat redovisades i år på hjärtkonferensen i Amsterdam. Man jämförde hjärtpatienter som fick vanlig rehabilitering, med de som dessutom fick lyssna på sin favoritmusik 30 minuter varje dag. Resultatet var väldigt spännande.

Musik hjälper blodkärlen att utvidgas

De som fick lyssna på sin favoritmusik fick nämligen bättre effekt av sin behandling. Blodkärlen utvidgas alltså när man ägnar sig åt en så själslig aktivitet som att lyssna på musik, och inte bara vid fysisk träning. Hjärtrehabilitering brukar oftast består av det senare. Det går alltså att använda Musik som medicin, åtminstone som en del av det vanliga rehabprogrammet. Det här var en förhållandevis liten undersökning, men den kan säkert visa sig relevant för framtiden. Den har lämnat nya spår för forskare att följa och utforska. Det ska bli intressant att se vad framtidens forskning kommer fram till på området kropp, själ och musik.

Helst instrumental musik

Undersökningen visade att musiken helst ska vara ganska fri från distraherande ord och text, och helst inte vara heavy metal. Exakt hur den sistnämnda insikten nåtts framgår inte riktigt. Ofta när man pratar om musikens själsliga effekt så använder man motpolerna klassisk musik och hårdrock som exempel, ofta med klassisk musik som blåkopian för vad som är riktig musik, med riktig effekt. Men troligtvis handlar det här om musik som är bra för just avslappning. När man sedan tränar, den andra sidan av rehabiliteringen, är det troligtvis helt ok att sätta på lite hårdrock eller ledmotivet till ”Rocky”. Allt har sin plats.

Leave a Comment

mts_howto