Musik och motion

De allra flesta känner till och har själv upplevt hur musik kan påverka kropp och humör på olika sätt. Det finns också en hel del människor som både medvetet och omedvetet använder sig av olika musikgenrer i självläkande syften. Musik kan till exempel användas i motionssammanhang där toner och rytmer kan hjälpa oss människor att nå våra mål, både när det gäller att komma upp och ned i varv.

Aktiverande effekt

Stressforskaren Töres Thorell menar att ljudimpulserna sätter igång skeenden i hela kroppen där musik med tempo har en aktiverande effekt medan ett stycke av Mozart lugnar ner hjärtrytmen. Forskare kan mäta dessa biologiska reaktioner då de påverkar andning, puls, tarmrörelser och kroppens adrenalinnivåer.

När det gäller träning och motion kan musiken tjäna dubbla syften. Den kan nämligen användas för att höja såväl humör som motivation och på så sätt öka sannolikheten att man faktiskt genomför passet. Genom att använda sin favoritmusik som pulshöjare får man en extra injektion av kraft och energi. Efter träningspasset kan man sedan använda musiken för att komma ner i varv och slappna av i hela kroppen. Man kan med andra ord hålla sig friskare genom att använda musik som ett motivationsverktyg.

Forskare hoppas dessutom att de i framtiden ska kunna använda musikens motiverande och aktiverande kraft för att stödja strokepatienter i deras rehabilitering genom att tillföra extra viljestyrka. Musiken kan då användas som ett komplement i återhämtningssyfte tillsammans med medicinering. Med rätt sorts toner kan man kanske öka stressresistens i vardagslivet och ges extra fysisk energi att gå igenom ansträngande rehabiliteringar.

Dopamin

Det finns också andra förklaringar till att många mer än gärna tar på sig trendiga träningskläder, hörlurar och ett par rejäla joggingskor och ger sig ut i motionsspåret. Musiken hjälper nämligen kroppen att skapa glädjehormonet dopamin vilket gör träning lustfylld. Samtidigt frigörs opioder, som har en smärtstillande effekt på nervsystemet.

För att öka känslan av välbefinnande och verkligen nyttja musiken som hälsofrämjande verktyg är det en god idé att investera i rätt utrustning. Att känna sig fräsch i joggingspåret och skydda ansiktet mot solen med en personlig keps med motiverande tryck ger utomhusträningen ytterligare en dimension. Det finns lätta och smidiga kepsar att beställa online med reglerbara spännen och kvalitetsmaterial som gynnar ventilation. Den som vill göra reklam för något annat än motion kan dessutom beställa valfritt tryck. Det finns gott om material och färger samt möjlighet för den miljömedvetne att köpa fina bomullskepsar som är 100 % ekologiska och Fairtrade-certifierade.

Träningen känns mindre ansträngande med rätt musik, fotriktiga skor och kläder som andas när man svettas i motionsspåret. Det är dock viktigt att komma ihåg att dricka under passet för att undvika vätskeförlust. Efter träningspasset kan man slappna av till klassisk musik och låta adrenalinnivåerna sjunka samtidigt som pulsen stabiliserar sig. Musik och motion är en oslagbar kombination.

Leave a Comment

mts_howto