Kent – en del av det svenska musikundret

Att Sverige har producerat många framgångsrika pop- och rockgrupper trots att vi är ett litet land är allmänt känt, och många både i och utanför Sverige talar ofta om ”det svenska musikundret” – det vill säga att så mycket musikalisk talang är koncentrerad i en befolkning på bara ungefär 10 miljoner människor. En del av detta svenska musikunder är onekligen Kent, som ofta har kallats ”Sveriges största rockband”.

Det är dock inte bara i Sverige som Kent har varit framgångsrika, utan även i resten av Skandinavien. Kents potentiella marknad minskas annars av att de sjunger alla sina texter på svenska. Medlemmarna i Kent kommer från Eskilstuna, och den ursprungliga gruppen bestod av numera ikoniska Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirvi och Thomas Bergqvist. Denna kvintett samlades under namnet Jones & Giftet år 1990, bytte senare namn till Havsänglar och fick sitt nuvarande namn år 1993. Innan dess, år 1992, hade Bergqvist ersatts som medlem i gruppen av Martin Roos. Roos blev dock inte långvarig, då han lämnade Kent innan de släppte sitt debutalbum år 1995. Kent blev dock inte omedelbart framgångsrika; det skulle dröja fram till releasen av singeln ”Kräm (så nära får ingen gå)” året därefter innan Kent började placera sig på topplistor i Sverige. År 1996 gjorde man också den sista rekryteringen av bandmedlemmar i och med att gitarristen Harri Mänty blev medlem. Banduppsättningen förblev sedan densamma fram till år 2006, då Mänty lämnade gruppen igen.

1280px-Peace_and_Love_Kent_1Kents andra album kom år 1996, och fick titeln Verkligen. Sedan dess har deras nio efterföljande album alla placerat sig etta på Sverigetopplistan.

År 2016 meddelade Kent att det skulle bli gruppens sista år tillsammans innan de gick skilda vägar. Många var sannolikt mycket sorgsna när de fick höra nyheten, och skyndade sig att boka biljetter till någon av bandets spelningar under deras sista turné någonsin. Den allra sista spelningen med Kent gick av stapeln den 17 december 2016 i Tele2 Arena.

Även om man alltså aldrig får en chans att se Kent live igen, finns det många andra konserter att gå på för att trösta sig. Innan man bokar biljetter bör man dock gå in på Rabattkoder.nu för att se om det finns några rabattkoder till just den sidan man använder för att boka sina konsertbiljetter. Det enda som är bättre än att gå på konsert med en artist eller grupp man tycker om är ju nämligen att köpa biljetterna till bästa möjliga pris.

Leave a Comment

mts_howto